Технічні аспекти, які варто знати при авіаперевезенні вантажів

05 Липня 2023, 22:57 - Леся Семенихина
Авіаперевезення – це швидкий і надійний спосіб доставки вантажу на велику відстань. Ваш вантаж без труднощів буде доставлений до будь-якої точки світу. Добре налагоджені партнерські відносини з авіакомпаніями дозволяють нашій компанії запропонувати низькі тарифи на авіаперевезення, при цьому використовується гнучка система знижок залежно...

ЗМІСТ СТАТТІ

Прямі авіаперевезення в Київ чи інші міста України під час війни не доступні, проте є варіанти доставки вантажів через європейські аеропорти. Це один з найшвидших способів доставити вантаж в Україну.  Особливо актуальна така послуга, якщо відстань велика або ж товар знаходиться на іншому континенті без можливості автомобільного сполучення. 

Багато хто думає, що такий спосіб є дорогим, проте наша компанія зазвичай розраховує для клієнта кілька способів перевезення, щоб можна було оцінити доставку за ціною, швидкістю та можливостями й обрати найоптимальніший варіант. 

Ми маємо власних агентів у Китаї, США, Канаді, ОАЕ, Казахстані, Ізраїлі та інших країнах, тому з усіх цих країн можна замовити авіаперевезення. Важливо пам’ятати, що такий варіант доставки висуває особливі вимоги до пакування вантажу. Воно має бути надійним, акуратним, без пошкоджень та повністю забезпечувати збереження товару, що знаходиться всередині. 

Авіаперевезення вантажів в будь-яку країну світу - зображення
Доставка вантажів авіатранспортом в будь-яку країну світу

Види ваги авіаперевезень

Вантажні авіаперевезення потребують підбір маршруту, розрахунок вартості, тому важливим параметром, який при цьому враховується, є саме вага. Для розрахунку авіа доставки використовується три  види ваги:

  • фізична, тобто та, яку показують ваги при зважуванні;
  • об’ємна – інформація про неї буде нижче;
  • оплачувана – вона є більшою за дві попередні й саме на її основі розраховується вартість доставки. 

Об’ємна вага авіаперевезень

Для розрахунку Авіаперевезення вантажів використовується найчастіше саме об’ємна вага. І пояснюється це просто: у літаку обмежений розмір вантажних відсіків, в які поміщають вантажі, тому легкий вантаж, але об’ємний коштуватиме приблизно так, як важчий такого ж об’єму. 

Зазвичай для розрахунку об’ємної ваги використовується формула:

 ШИРИНА х ДОВЖИНА х ВИСОТА (У СМ) / 6000

Тобто, якщо ваш вантаж має розміри 50х40х30 см, фактичну вагу 5 кг,  то його об’ємна вага складе: 50х40х30/6000=10 кг.

Оплачувана вага буде складати 10 кг, тобто береться більший параметр. 

Вартість авіаперевезень

Розрахунок вартості авіаперевезень залежить від ваги вантажу. За таким показником авіакомпанії складають тарифну сітку, в якій тарифи на авіаперевезення залежать від ваги вантажу: до 45 кілограмів, до 100, до 250, до 500, до 1000 кг  та більше. Чим важчий вантаж, тим дешевший тариф. Тариф за 1 кг на перевезення 1000 кг вантажу  буде навіть у 5 разів дешевший тарифу для 45 кг. 

Вантажі можуть перевозитися як на пасажирських, так і на вантажних літаках. Якщо об’єм невеликий, наприклад, з вагою до 120 кг/ місце,  то можна відправити його пасажирським рейсом, адже так виходить навіть дешевше. 

Типи повітряних суден та основні параметри їх завантаження

Нижче представлені найпоширеніші типи повітряних суден та основні параметри їх завантаження.

модель aircraft type MAX LOAD TONNES DOOR SIZE (WXH) CM USABLE VOL (CBM) ПРИКЛАД
Boeing 737 B 737 1-2 120 x 85 10

Літак Boeing 737 взлітає - зображення
Літак Boeing 737
Airbus-320 А320 / А321 2-3 120 x 110 20

Авіаперевезення літаком Airbus-320 - зображення
Літак Airbus-320
Boeing 767 В 767 7,5 240 x 160 50

Авіаперевезення літаком Boeing 767 - зображення
Літак Boeing 767
Embraer E190 E 190 1-2 102 x 71 102 x 71

Авіаперевезення літаком Embraer E190 - зображення
Літак Embraer E190
Airbus A310-200/-300 A310 5 244 х 171 23.5

Авіаперевезення літаком Airbus A310-200/-300_фото
Літак Airbus A310-200/-300

Особливості авіаперевезень під час війни

Війна значно змінила можливості перевезень вантажів авіатранспортом. Наразі небо над Україною закрите, тому єдиний варіант – мультимодальна доставка. Тобто міжнародні авіаперевезення вантажів можливі лише у найближчий до України аеропорт у Європі, а вже звідти – автомобільним транспортом. Якщо розраховувати час, то виходить дещо довше, проте це дає можливість підприємствам та бізнесу продовжувати працювати в нормальному режимі. 

Зазвичай доставка авіатранспортом відбувається у Польщу або Німеччину. Вибір країни робиться залежно від того,  з якої країни доставляється вантаж, який маршрут перевезення і тарифи пропонують авіакомпанії. Наша компанія складає логістичний маршрут, виходячи з потреб клієнта, враховуючи характер вантажу та об’єм партії. При необхідності ми пропонуємо кілька актуальних варіантів, адже так легше зрозуміти, який вигідніший: швидший, але дорожчий, чи довший, але дещо доступніший в ціні. 

На практиці може виникати ще багато нюансів, але наші працівники, маючи досвід та потрібні знання, їх вирішують.