Що потрібно знати, щоб замовити доставку

05 Липня 2023, 21:25 - Леся Семенихина
Наша компанія щодня приймає багато звернень на доставку. Багато хто з тих, хто звертається, – новачки у міжнародних перевезеннях. І на запитання – «Скільки коштує доставка з Китаю?», ми відповідаємо приблизно стільки-то, але ціна залежить від багатьох факторів і це може бути вдвічі дорожчим або дешевшим...

ЗМІСТ СТАТТІ

Яка інформація потрібна, щоб коректно зробити розрахунок вартості доставки?

Ця стаття допоможе тим, хто тільки-но починає свій міжнародний бізнес. Вона відповість на запитання – що необхідно знати, щоб розрахувати і замовити перевезення з іншої країни.

  • Насамперед необхідно розуміти, який вантаж потрібно привезти.
    Характер вантажу може бути різним. Вантажі бувають генеральні (які не вимагають особливих умов перевезення), спеціальні (небезпечні; вантажі, що потребують температурний режим; військового призначення; швидкопсувні). Також наливні, сипучі, негабаритні, великовагові вантажі тощо.
    Розуміючи характер вантажу, логіст може аналізувати та пропонувати способи доставки.
    Крім того, ціна доставки на спеціальні вантажі завжди дорожча, ніж якщо везти звичайний генеральний вантаж. Спеціальні вантажі часто вимагають спеціальних дозволів на перевезення.
  • По-друге, важливим є маршрут перевезення. Звідки та куди потрібна доставка.
    Залежно від маршруту можна використовувати різні види транспорту. Так, наприклад, із Китаю до України, вантаж можна привезти авіа, морським, залізничним і навіть автомобільним транспортом. А ось із США логіст запропонує лише морський та авіаційний транспорт. На кожен вид транспорту буде своя вартість перевезення та різні терміни доставки.
    Адреси відвантаження та доставки необхідні точні. Протяжність Китаю 5 тис км, безліч портів та аеропортів. Ставки на доставку відрізняються суттєво.
    Україна теж велика країна і є різниця, куди доставляти контейнер із вантажем – до Одеси чи Харкова. Різниця в ціні доставки в цьому прикладі 700 дол.
    Також необхідно розуміти, де відбувається замитнення та розмитнення вантажу. У тих же містах, де вантажиться та вивантажується транспорт, чи в іншому місці. Якщо йдуть відхилення від прямого маршруту, потрібно повідомити логісту.
  • По-третє, на вартість доставки також впливають умови постачання згідно з Інкотермс.
    Від умов постачання залежить, за що платить продавець, а за що покупець. Так за умов EXW (франко-завод) за всю доставку, а також митне оформлення в країні експорту, платить покупець товару. На це слід звертати увагу.
    Часто при доставці з Європи клієнти запитують вартість перевезення та забувають, що ще потрібно сплатити замитнення. Більшість європейських постачальників працюють на EXW і перевізник при виїзді з країни експорту або з Євросоюзу має оформити експортну декларацію на вантаж, яка теж коштує грошей.
    Популярними умовами постачання країн, де є морське сполучення, наприклад, Китай, є умови FOB. За цих умов відповідальність покупця починається з моменту завантаження вантажу на борт судна. Усі локальні витрати на території країни відправлення оплачує продавець, і вони вже увійшли у вартість товару.
    А ось за умов, наприклад, DAT, DAP, DDP покупцю товару не потрібно дбати про доставку, оскільки відповідальність за це лежить на продавці.
  • По-четверте, для розрахунку вартості доставки потрібні габарити та вага вантажу.
    Вартість доставки для 300 кг та 10 тонн буде різною. Для невеликих вантажів існують варіанти доставки у збірних автомобілях та контейнерах, коли в одному транспортному засобі їдуть вантажі кількох одержувачів. Це здешевлює перевезення.
    Важливими є габарити вантажних місць. Особливо це важливо при авіа доставці. Вантажні місця літаків мають обмеження. Та й контейнери, і машини теж мають свої розміри. Детальніше тут: типи вантажних автомобілів; типи контейнерів.
    Для перевезення негабаритних і великовагових вантажів потрібен спецтранспорт, нерідко – спецдозвіл і певний маршрут.

Якщо на початковому етапі опрацювання проекту Ви не знаєте всю необхідну інформацію – запитайте її у постачальника продукції. Це стандартний перелік, необхідний для розрахунку доставки, і постачальник легко може його надати.

Очікуємо на Ваші запити на доставку!