Як імпортувати товар в Україну

05 Липня 2023, 22:41 - Леся Семенихина
Багато товарів, які зараз продаються в Україні, є імпортними, тобто ввезеними з-за кордону. Зовнішня торгівля дуже поширена і приносить хороший заробіток. Тому часто підприємці-початківці звертаються до нашої компанії за консультацією – як привезти товар з-за кордону, зробити доставку з митним очищенням або «імпорт під ключ» - що для цього потрібно...

ЗМІСТ СТАТТІ

вибір постачальника

Насамперед потрібно визначитися з майбутнім партнером-постачальником товару. Якість товару та надійність угоди (впевненість, що Ваші гроші не пропадуть за кордоном) залежить від правильного вибору постачальника. Тому майбутнього партнера потрібно перевірити щодо благонадійності. Найкраще це зробити, відвідавши особисто підприємство за кордоном. Якщо такої можливості немає – можна звернутися до спеціалізованих сюрвеєрських компаній, наприклад SGS, Бюро Veritas, та замовити у них перевірку з виїздом на підприємство. Найдоступніший варіант – перевірити представленості компанії в інтернеті, вивчити відгуки, запросити реєстраційні документи на перевірку. Також важливо одержати зразки продукції, щоб оцінити якість.

укладання контракту

Коли постачальника перевірено та схвалено – можна укладати зовнішньоекономічний контракт на поставку товару. Зразків контрактів в інтернеті можна знайти багато, є типові форми. Під час підготовки контракту важливо звернути увагу на такі моменти:

  • Умови оплати;
  • Умови поставки згідно з Інкотермс 2010 ;
  • Терміни виготовлення;
  • Вимоги щодо якості;
  • Умови приймання товару;
  • Відповідальність за якість та порушення термінів поставки.

Чітко визначені дані пункти внесуть ясність у взаємини з постачальником.

оплата

Для зовнішньої торгівлі потрібно відкрити валютний рахунок у банку. Цей рахунок обов’язково вноситься до реквізитів контракту. Найчастіше за першої угоди постачальник погодиться працювати за умов передоплати. Після тривалого співробітництва можна обговорювати відстрочку платежу. Для оплати постачальнику необхідно купити валюту, оскільки гривня не є вільно конвертованою валютою і за кордон у гривні заплатити не можна. Процедуру купівлі валюти можна дізнатися у банку, де відкритий валютний рахунок.

Після оплати, зазвичай, продукція виготовляється. Термін виготовлення обумовлюється наперед у контракті на постачання.

Після готовності вантажу здійснюється постачання. Воно може бути за рахунок продавця чи покупця залежно від прийнятих умов. Якщо умови постачання контракту EXW, FCA, FOB, FAS, то постачання буде за рахунок покупця. Тому для того, щоб привезти імпортний товар, потрібна транспортно-логістична компанія, яка все це організує.

Звичайно, можна звернутися до Профі Карго Сервіс, оскільки ми маємо агентську мережу по всьому світу і працюємо з усіма видами транспорту. Доставка з митним очищенням – спеціалізація нашої компанії.

митне оформлення імпорту та митний реєстр

Імпорт підлягає оподаткуванню як із видів зовнішньоекономічних операцій. Тому при ввезенні товару в Україну його необхідно, як кажуть у народі, розмитнити чи зробити митне оформлення імпорту – тобто сплатити необхідні податки та збори, надати необхідні документи для ввезення імпортного товару.

Які сплачуються податки та які документи потрібно надати для митного оформлення імпорту найкраще проконсультує спеціаліст – митний брокер. Він зможе перевірити документи, дати рекомендації, розрахувати суму митних платежів та оформити імпортну декларацію при ввезенні – загалом допомогти розмитнити.

Щоб підприємство могло працювати з митницею, його попередньо потрібно внести до митного реєстру або, як звикли казати, аккредитувати (зареєструвати) на митниці. Процедура ця сьогодні спрощена і вимагає мінімальний пакет документів. Митний брокер легко допоможе у цьому питанні. Після оплати митних платежів та зборів, оформлення вантажної митної декларації товар може бути випущений у вільний обіг на території України, тобто готовий до продажу.

Це загальна процедура ввезення імпортного товару до України.

Наша компанія надає послугу імпортера, коли клієнт самостійно не займається зовнішньоекономічною діяльністю. Усі турботи з постачанням товару з-за кордону Профі Карго Сервіс бере на себе. Докладніше про це можна почитати за посиланням.

Для отримання консультації щодо ввезення конкретного товару, доставки з митним очищенням – звертайтеся до фахівців нашої компанії – професіонали своєї справи з радістю дадуть відповіді на Ваші запитання та допоможуть з поставкою «імпорту під ключ».