Вантажні авіаперевезення під час війни 2024

03 Квітня 2024, 20:10 - Жежер Ксенія
Наразі логістичний бізнес зазнав значних змін після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, але незважаючи на ці обставини, логістичні компанії знаходять шляхи авіадоставки вантажів з будь-якої точки світу в Україну і навпаки.
Ми постарались описати що потрібно знати про вантажні авіаперевезення під час війни в 2024 році. Від цього залежить успішність вашаго бізнесу.

ЗМІСТ СТАТТІ

Повномасштабне вторгнення “сусідів” в Україну вплинуло практично на всі сфери бізнесу. Не оминули зміни  й послуги з авіаційних перевезень вантажів. Наразі логістика цих процесів кардинально інша, ніж у довоєнний час. У лютому 2022 року повітряний простір нашої країни був повністю закритий для цивільних літаків, тому прямі авіаперевезення перестали фактично існувати, як такі. 

У березні 2024 року Україна ініціювала перемовини щодо можливості відкриття неба для цивільної авіації, проте конкретних результатів поки що потрібно лише очікувати. 

Що треба знати при замовленні авіаперевезень під час воєнного стану

Зважаючи на те, що авіаперевезення вантажів залишаються найшвидшим, найбезпечнішим та практично єдиним варіантом доставки з найвіддаленіших до України країн, цей вид транспортування продовжує існувати, проте в зовсім іншому вигляді. Замовляючи його, варто пам’ятати:

  • терміни доставки збільшились у порівнянні з попередніми періодами;
  • зменшилась точна прогнозованість часу, коли можна буде отримати замовлений вантаж, адже раніше однією з переваг авіаперевезення була саме точність;
  • не всі товари можуть перевозитися, оскільки логістика значно змінилася;
  • вартість доставки також змінилася, тому варто враховувати нові тарифи. 

 І ще однією важливою відмінністю є змінені умови митного контролю, тому відповідно це ще також може подовжувати термін перевезення вантажу. 

Логістика авіаперевезень під час воєнного стану

Враховуючи, що повітряний простір України повністю закритий для будь-якого цивільного авіатранспорту, логістика зазнала значних змін. Для доставки вантажів використовується мультимодальна схема: тобто замовлені товари доставляються до одного з аеропортів у Європі, а потім вже автомобільним транспортом ввозяться в Україну. Такий варіант дозволяє продовжувати розвивати свій бізнес тим, хто співпрацює з заокеанськими постачальниками і потребує більш швидку доставку. 

Наразі найпопулярнішим варіантом залишається авіатранспортування до аеропорту Варшави, воно обходиться найдешевше. Але використовують і німецький Франкфурт.  

Як змінились терміни авіадоставки під час війни

Термін авіадоставки вантажів в Україну_зображення
Термін авіадоставки вантажів в Україну в календарних днях

Зазвичай вантажне авіаперевезення займало 1-3 дні. Проте в умовах воєнного часу на таку оперативність розраховувати не варто.  Доставка у країни Європи проходить зі звичайною швидкістю, але перевезення автомобілями в Україну дещо подовжує термін. Саме тому до стандартного часу варто додати не менше 2-3 днів на доставку автомобілем, а, враховуючи можливі проблеми на кордонах, то навіть і 5-14 днів. 

Як змінилась ціна авіаперевезень під час війни

Мультимодальне перевезення вантажів відбилося й на вартості таких послуг, проте не можна однозначно стверджувати, що здорожчання значне. Точні тарифи можуть озвучити лише самі компанії, які пропонують авіаперевезення, адже в цьому випадку враховується кілька факторів:

  • в аеропорт якої країни доставляється вантаж;
  • які його габарити та вага;
  • чи потребує товар певних умов транспортування. 

  Як замовити авіаперевезення з України під час війни в 2024 році

Компанії, в переліку послуг яких була авіадоставка до 2022 року, продовжують її пропонувати в адаптованих варіантах, адже вона важлива для продовження бізнесу, виробництва чи будь-яких інших сфер. Залежно від характеру вантажів маршрут може бути різним. Досвідчений логіст може порадити оптимальний варіант доставки. 

 Як організовують авіаперевезення в Україну під час війни в 2024 році

Враховуючи, що прямі вантажні авіаперевезення наразі неможливі, логістичні компанії організовують мультимодальні перевезення, тобто комбінують авіаційний транспорт до аеропорту Європи та автомобільний для доставки в Україну. Також існують варіанти відправки з Європи вантажів кур’єрськими службами. Який саме варіант актуальніший, обирається в залежності від габаритів вантажу та побажань клієнта щодо термінів доставки. 

5 кроків по організації авіаперевезень в Україну у воєнний час_зображення
Основні кроки, як працює авіадоставка вантажів в Україну у воєнний час

Чи безпечні авіаперевезення під час війни

Впродовж двох років від початку повномасштабного вторгнення вивчається питання можливості дозволити авіаційні вантажні перевезення, використовуючи українські аеропорти, але досі немає всіх умов, щоб гарантувати повну безпеку такого варіанту доставки. У тих містах, де відносно безпечно, немає достатніх умов саме для вантажних літаків. А ті аеропорти, що добре до цього пристосовані, знаходяться в зоні небезпеки. Тому наразі єдиним безпечним варіантом залишається авіадоставка через аеропорти Європи.

Є надія, що в найближчому майбутньому у сфері авіаперевезень відбудуться значні позитивні зміни, і в цілому в Україні також.