ПРАВИЛЬНЕ ПАКУВАННЯ

05 Липня 2023, 22:09 - Леся Семенихина
Перевезення морем було і залишається оптимальним видом транспортування вантажів. Якщо Ви маєте достатній запас часу і бажаєте заощадити свої транспортні витрати – міжнародні морські контейнерні перевезення стануть вигідним рішенням...

ЗМІСТ СТАТТІ

Важлива умова збереження вантажу під час міжнародного перевезення

Найчастіше при імпорті або експорті товарів компанії звертають увагу на норми упаковки лише за умови, якщо товар є небезпечним (ADR). Зі стандартними безпечними вантажами найчастіше компанії нехтують вимогами до упаковки. І дуже дарма…

Нехтуючи вимогами до упаковки, компанії стикаються з пошкодженнями вантажу, його втратою, тому варто приділити велику увагу цьому питанню. Це дозволить не лише зберегти товарний вигляд та цілісність товарів, а й заощадити кошти на переробку чи вторинне використання упаковки.

РІЗНОВИДИ ПАКУВАННЯ

Варто звернути увагу на наступний різновид найпопулярнішої тари:

  • Сертифікована європалета (EUR-палета). Розміри: 800х1200х145мм;
  • Сертифікована фінпалета (FIN-палета, фінська палета). Розміри: 1000х1200х145мм.
    Обов’язкова наявність фірмового тавра FIN у прямокутнику, випаленого на правих ніжках палети. На центральних ніжках так само, як і на євро палетах, нанесена цифрова інформація, що вказує код виробника та дату випуску. Верхня частина фін-паллету складається з семи дощок, що чергуються по порядку: широка (120мм), дві вузькі (100мм), широка, дві вузькі, широка. Нижня частина складається з трьох дощок (вузька, широка, вузька) із знятими фасками. Обов’язковою є наявність фасок на кутах фінпалети.
  • Вантажні не одноразові палети
    Розміри відповідають таким у євро- та фінпалетів при товщині дошки 20-22мм. Конструкція таких палет ідентична конструкції сертифікованих палетів, різниця лише у відсутності відповідного тавра.
  • Євробокс (EUR-бокс)
    Металева клітка (у деяких випадках дерев’яний ящик) з металевою, пластиковою або дерев’яною основою у вигляді євро палета, розмір 800х1200х800мм. Має тавро EUR в овалі. Обов’язково наявність фірмового тавра EUR в овалі, випаленого на правих ніжках палета. На решті ніжок також нанесено маркування, що вказує виробника (PKP, FS, DB тощо) та цифрова інформація (серія, рік випуску). Верхня частина європалети складається з п’яти дощок, що чергуються по порядку: широка (145мм), вузька (100мм), широка, вузька, широка. Нижня частина складається з трьох дощок (вузька, широка, вузька) із знятими фасками. Обов’язковою є наявність фасок на кутах європалети.

НА ЩО ЗВЕРНУТИ УВАГУ ПРИ ВИКОРИСТАННІ КОРОБОК

Також популярною тарою вважаються Коробки. При експлуатації даної тари слід звернути увагу на такі правила:

  • Також популярною тарою вважаються Коробки. При експлуатації даної тари слід звернути увагу на такі правила:
  • Спосіб завантаження тари повинен унеможливлювати появу залишкових деформацій тари;
  • Вантаж у тарі повинен бути нижчим за рівень її бортів;
  • Перекидні стінки тари повинні бути в закритому положенні;
  • На кожну партію упакованих вантажів (товарів) складають або загальний пакувальний лист, або пакувальний лист на кожне вантажне місце;
  • Загальний пакувальний лист на партію вкладається у вантажне місце № 1 кожної партії, що відправляється.
  • Якщо вантаж складається з великої кількості коробок або дрібних частин, що вантажаться на палету, необхідно закріпити їх на палеті стрічкою, щоб запобігти їх зсуву.

ПРИКЛАД ПРАВИЛЬНОГО КРІПЛЕННЯ ВАНТАЖУ НА ПАЛЕТІ

Слід зазначити важливий момент, що згідно з Конвенцією про договір міжнародного автомобільного перевезення вантажів (КДПГ), відповідальність за упаковку лежить безпосередньо на відправнику вантажу.

Так у статті 10 КДПН сказано: Відправник несе відповідальність перед перевізником за шкоду та пошкодження, заподіяні особам, обладнанню та іншим вантажам, а також за будь-які витрати, які можуть бути спричинені пошкодженою упаковкою вантажу, якщо тільки за видимого чи відомого перевізнику у момент прийняття вантажу пошкодження, перевізником не було зроблено щодо цього належних застережень.

Під час підготовки вантажу до відправки, варто завжди звертати увагу на прописані в законодавстві вимоги до упаковки конкретно вашого товару, враховуючи його специфіку та обраний спосіб транспортування. Пам’ятайте, що навіть незначна деталь упаковки убереже ваш вантаж від пошкоджень.

Фахівці ПРОФІ КАРГО СЕРВІС мають великий досвід перевезень та знайомі з правилами пакування вантажів. Звертайтесь, завжди будемо раді проконсультувати та допомогти доставити ваш вантаж.